Novel coronavirus: Soalan anda, jawab

Novel coronavirus: Soalan anda, jawab

Wabak jangkitan semasa dengan jenis coronavirus baru telah mencetuskan kebimbangan global dan kebimbangan bahawa virus itu mungkin tersebar terlalu jauh dan terlalu cepat dan menyebabkan kemudaratan dramatik sebelum pegawai kesihatan mencari jalan untuk menghentikannya. Tetapi apakah realiti wabak koronavirus baru? Kami menyiasat.

Sejak itu, virus itu telah merebak ke negara-negara lain, baik di dalam maupun di luar Asia, mengetuai pihak berkuasa untuk menggambarkan ini sebagai wabak. Pada akhir Januari tahun ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan keadaan menjadi kecemasan kesihatan awam.

Sehingga kini, novel coronavirus – yang kini dikenali sebagai “sindrom pernafasan akut teruk yang teruk”, atau SARS-CoV-2 untuk jangka pendek – bertanggungjawab terhadap 78,191 jangkitan di China dan 2,918 di 37 negara dunia lain. Di China, virus ini telah menyebabkan 2,718 kematian. Ia juga membawa kepada satu kematian di Filipina.

Tetapi apa yang kita benar-benar tahu mengenai virus ini? Dan bagaimanakah ia akan menjejaskan populasi global?

Berita Perubatan Hari ini telah menghubungi WHO, menggunakan maklumat yang telah ditawarkan oleh organisasi kesihatan awam, dan melihat kajian terbaru yang telah dipaparkan dalam jurnal peer reviewed untuk menjawab soalan-soalan ini dan lain-lain dari pembaca kami.

1. Apakah virus baru?

SARS-CoV-2 ialah coronavirus yang menyebabkan penyakit koronavirus 2019 (COVID-19). Coronavirus, secara umum, adalah keluarga virus yang mensasarkan dan memberi kesan kepada sistem pernafasan mamalia. Menurut ciri-ciri khusus mereka, terdapat empat “peringkat” utama (genera) coronavirus, yang dipanggil alpha, beta, delta, dan gamma.

2. Di manakah virus berasal?

Apabila manusia menjadi dijangkiti dengan coronavirus, ini biasanya berlaku melalui hubungan dengan haiwan yang dijangkiti.

Beberapa pembawa yang paling biasa adalah kelawar, walaupun mereka tidak biasanya menghantar coronavirus secara langsung kepada manusia. Sebaliknya, penghantaran mungkin berlaku melalui haiwan “perantara”, yang biasanya – walaupun tidak selalu – menjadi domestik.

3. Bagaimana virus dihantar?

Walaupun ia mungkin berasal dari haiwan, penularan coronavirus baru dari orang ke orang boleh berlaku, walaupun beberapa soalan tentang penularannya tetap tidak dijawab.

4. Bagaimanakah ia dibandingkan dengan virus lain?

Penyelidik dari institusi Cina dapat menggunakan alat penjujukan genom yang paling canggih untuk mengenal pasti struktur DNA coronavirus novel.

5. Apakah gejala-gejalanya?

Seperti coronavirus terdahulu, coronavirus novel menyebabkan penyakit pernafasan, dan gejala-gejala tersebut memberi kesan kepada kesihatan pernafasan.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), simptom utama COVID-19 adalah demam, batuk, dan sesak nafas.

6. Apakah kesannya?

Ramai orang bimbang sama ada wabak semasa akan berubah menjadi pandemik, dan kebimbangan awam telah diperkuat oleh telebriefing CDC dari 25 Februari, yang meminta warga A.S. bersedia untuk kemungkinan itu.

7. Bagaimanakah kita dapat mencegah jangkitan?

Garis panduan pencegahan WHO rasmi menunjukkan bahawa untuk mengelakkan jangkitan dengan coronavirus, individu harus menggunakan amalan terbaik yang sama untuk kebersihan diri yang mereka akan menyimpan sebarang virus lain.

8. Bagaimanakah virus itu dirawat?

Pada masa ini tidak ada rawatan khusus untuk jangkitan yang disebabkan oleh coronavirus baru. Apabila doktor mengesan jangkitan SARS-CoV-2, mereka bertujuan untuk merawat gejala ketika mereka muncul.

9. Apakah langkah yang diambil oleh penyelidik?

Dalam Q & A yang sama, Dr. Van Kerkhove menyatakan bahawa “ada rawatan yang sedang dalam pembangunan” untuk coronavirus baru. Selama bertahun-tahun, dia berkata, “banyak rawatan telah dilihat untuk merawat coronavirus lain, seperti coronavirus MERS.”

10. Di mana saya boleh mengetahui lebih lanjut?

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai wabak koronavirus baru dan garis panduan yang luas tentang amalan terbaik ketika berhadapan dengan virus, berikut adalah beberapa sumber antarabangsa yang boleh anda akses:

Pusat maklumat WHO
Hub info CDC
Pusat Maklumat Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (ECDC) Eropah
Sumber Jabatan Kesihatan Kerajaan Australia
Berita terkini BMJ
Pusat sumber Lancet
Koleksi artikel alam semula jadi

MNT akan terus mengikuti sebarang perkembangan mengenai isu kesihatan global ini, dan kami akan memastikan bahawa pembaca kami dikemas kini dan dibekalkan dengan maklumat yang tepat.

Sumber : www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *