Mitos Coronavirus dieksplorasi

Mitos Coronavirus dieksplorasi

Kerana coronavirus terus membuat berita itu, pelbagai kesilapan telah mengelilingi topik itu. Dalam ciri istimewa ini, kami menangani beberapa mitos dan konspirasi ini.

Coronavirus novel, kini dikenali sebagai SARS-CoV-2, telah tersebar dari Wuhan, China, ke setiap benua di Bumi kecuali Antartika.

Semasa kami menulis ciri ini, terdapat lebih daripada 92,000 kes yang disahkan dan lebih daripada 3,100 kematian.

Seperti biasa, apabila perkataan “pandemik” mula muncul dalam berita utama, orang menjadi takut, dan dengan ketakutan datang kesilapan dan khabar angin.

Di sini, kita akan membedah beberapa mitos yang paling umum yang kini beredar di media sosial dan seterusnya.
1. Menyembur klorin atau alkohol pada kulit membunuh virus di dalam badan

Memohon alkohol atau klorin ke badan boleh menyebabkan kemudaratan, terutamanya jika ia memasuki mata atau mulut. Walaupun orang boleh menggunakan bahan kimia ini untuk membasmi permukaan, mereka tidak boleh menggunakannya pada kulit.

Produk ini tidak boleh membunuh virus dalam badan.

2. Hanya dewasa dan remaja yang berisiko

SARS-CoV-2, seperti coronavirus lain, boleh menjangkiti orang dari mana-mana umur. Walau bagaimanapun, orang dewasa atau individu yang lebih tua dengan keadaan kesihatan yang sedia ada, seperti diabetes atau asma, lebih cenderung menjadi sakit parah.

3. Kanak-kanak tidak dapat menangkap COVID-19

Semua kumpulan umur boleh dijangkiti. Kebanyakan kes, setakat ini, sudah dewasa, tetapi kanak-kanak tidak kebal. Malah, bukti awal menunjukkan bahawa kanak-kanak hanya mungkin dijangkiti, tetapi gejala mereka cenderung kurang teruk.

4. COVID-19 adalah seperti selesema

SARS-CoV-2 menyebabkan penyakit yang sesungguhnya mempunyai simptom seperti selesema, seperti sakit, demam, dan batuk. Begitu juga, COVID-19 dan selesema boleh ringan, teruk, atau, dalam kes-kes yang jarang berlaku, membawa maut. Kedua-duanya juga boleh menyebabkan radang paru-paru.

5. Semua orang dengan COVID-19 mati

Kenyataan ini tidak benar. Seperti yang telah kami nyatakan di atas, COVID-19 hanya membawa maut untuk peratusan kecil orang.

Dalam satu laporan baru-baru ini, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Cina menyimpulkan bahawa 80.9% kes COVID-19 adalah ringan.

6. Kucing dan anjing merebak coronavirus

Pada masa ini, terdapat sedikit bukti bahawa SARS-CoV-2 boleh menjangkiti kucing dan anjing. Walau bagaimanapun, di Hong Kong, seorang Pomeranian yang pemiliknya mempunyai COVID-19 dijangkiti. Anjing itu tidak memaparkan sebarang gejala.

Para saintis sedang membahaskan kepentingan kes ini kepada wabak itu. Sebagai contoh, Prof. Jonathan Ball, Profesor Virologi Molekul di University of Nottingham di United Kingdom, berkata:

7. Muka muka melindungi terhadap coronavirus

Pekerja penjagaan kesihatan menggunakan topeng muka profesional, yang sesuai di sekeliling muka, untuk melindungi mereka daripada jangkitan. Walau bagaimanapun, topeng muka pakai buang tidak mungkin memberikan perlindungan sedemikian.

8. Pengering tangan membunuh coronavirus

Pengering tangan tidak membunuh coronavirus. Cara terbaik untuk melindungi diri anda dan orang lain dari virus ini ialah mencuci tangan dengan sabun dan air atau sapu tangan berasaskan alkohol.

9. SARS-CoV-2 hanya bentuk mutasi selesema biasa

Coronavirus adalah keluarga besar virus, yang semuanya mempunyai protein yang bertitik di permukaannya. Sebahagian daripada virus ini menggunakan manusia sebagai hos utama mereka dan menyebabkan selesema biasa. Coronavirus lain, seperti SARS-CoV-2, terutamanya menjangkiti haiwan.

10. Anda perlu bersama seseorang selama 10 minit untuk menangkap virus

Semakin lama seseorang dengan orang yang dijangkiti, semakin besar kemungkinan mereka menangkap virus itu, tetapi masih mungkin untuk menangkapnya dalam masa kurang dari 10 minit.

Sumber : www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *